Västra Karup utgörs av småhusbebyggelse, lägenheter i flerfamiljshus och lantbruksfastigheter inom och utanför byns kärna. I byn finns fina byggklara tomter med närhet till skolan. Byn präglas starkt av den livsmedelsproduktion som är ett signum för Bjärehalvön. Här plockas säsongens första färskpotatis och året runt produceras och förädlas livsmedel av traktens lantbruksföretag. Lokala grönsaker och frukt, mejeriprodukter, kött och charkuterier finns till försäljning på en mängd olika gårdsbutiker med tillhörande caféer och agroturism.

Skolstart på Västra Karups skola

Skolstart på Västra Karups skola

I Västra Karup finns förutom förskola (Klockarebyn) även grundskola (Västra karups skola) upp till årskurs 6 med fritidshem, idrottshall och bibliotek.

Västra Karups idrottsförening (VKIF) har framgångsrika fotbollslag på båda dam- och herrsidan och en omfattande ungdomsverksamhet. Byns Byaråd arrangerar kontinuerligt aktiviteter för unga och gamla.

Ortsnamnet Västra Karup, avser den namngivande kyrkbyn, torp” nybygge” och i förleden troligen ett mansnamn Kake: Västra är tillagt till åtskillnad från Östra Karup